Sök:

Sökresultat:

9262 Uppsatser om Budgetering för sociala - Sida 1 av 618

Företagskultur och budgetering - det informella styrmedlets pÄverkan pÄ det formella

VÄrt syfte Àr att analysera och beskriva om, och i sÄ fall hur, företagskultur pÄverkar budgetering. Studien Àr en fallstudie av kvalitativ karaktÀr. Den Àr hypotetiskt-deduktiv dÄ vi utgÄr frÄn ett antal teorier vid framstÀllandet av hypoteser som vi sedan jÀmför med vÄr empiri. DÄ berÀttelser och observationer ligger som grund för vÄra analyser har vi en hermeneutiskt ansats. VÄr primÀra datainsamling bestÄr av intervjuer vi gjort med personer pÄ olika nivÄer i organisationen pÄ tvÄ fallföretag.

Budgetering i smÄföretag: vilken pÄverkan har ledarstil och bransch?

En stor del av svenskt nÀringsliv utgörs av smÄföretag, men trots detta Àr informationen om budgetering i smÄföretag begrÀnsad. Syftet med denna studie var dÀrför att beskriva budgetering i smÄföretag samt att förklara hur ledarstil och bransch kan pÄverka denna. Dessutom undersöktes företagsledarnas upplevda trÀffsÀkerhet i budgeten. Studien var utförd genom fallstudier i sex smÄföretag. Till att börja med kontaktades 16 företagsledare för att besvara ett ledarskapstest och dÀrefter valdes sex ledare, med olika grad av uppgifts- och relationsorientering, ut för uppföljande intervjuer.

Budgetering inom den Svenska Hockeyligan och HockeyAllsvenskan : En kvalitativ studie om budgeteringsarbetet i osÀkra miljöer

Det vanligaste ekonomiska styrmedlet Àr budgetering, budgetering anvÀnds i alla branscher oavsett hur stor den externa osÀkerheten Àr. Den hÀr studien behandlar och granskar hur budgeteringsarbetet ser ut i organisationer som verkar i en osÀker miljö, dÀr vÄrt fokus riktas mot hockeyklubbarna i de tvÄ högsta hockeyligorna i Sverige.Syftet med uppsatsen Àr att förklara hur organisationerna i de tvÄ högsta hockeyligorna i Sverige arbetar med budgetering. I syftet ingÄr Àven att redogöra för hur organisationerna hanterar extern osÀkerhet. I den teoretiska referensramen presenteras de olika definitioner och tidigare forskning som finns inom budget, budgetering samt osÀkerhetsfaktorer. I studien har anvÀnts en kvalitativ metod med verktygen; personlig intervju, mejlintervju samt dokumentinsamling.

Hur budgeterar gaseller? : En studie om tillvÀxtens pÄverkan pÄ budgetering i gasellföretag

TillvÀxten har i företagen lett till ökad planering och ett mer detaljerat budgetarbete. Informanterna upplever att den starka tillvÀxten gör budgeten till ett anvÀndbart verktyg för frÀmst planering och kontroll. Utan planeringen och uppföljningen skulle man inte kunna identifiera problemomrÄden. Likviditetsplanering ses ej som nÄgot prioriterat i fallföretagen trots teoretiskt föresprÄkande, detta dÄ likviditet för den löpande verksamheten aldrig upplevs som nÄgot problem..

NÀr det vÀsterlÀndska systemet trÀffar den österlÀndska kulturen -En fallstudie av hur budgetering i ett svenskt dotterbolag sker i Kina utifrÄn kulturperspektivet

Bakgrund och Problem: Flera tidigare studier har visat att kultur kan pÄverkaimplementering av olika styrmedel i ett globalt företags utlÀndska dotterbolag. Under desenaste decennierna har Kina blivit ett land som attraherar mÄnga direktinvesteringar, menlandets kultur anses som en komplex faktor för utlÀndska investerare. En tidigare intervju somgjordes som en del av tvÄ grupparbeten under kandidatskursen vÀckte vÄrt intresse om hurfallföretagets ekonomistyrning fungerar. I egenskap av att uppsatsförfattarnas personligabakgrund har koppling till den kinesiska kulturen, blev valet av uppsatsÀmne ett avfallföretagets dotterbolags ekonomistyrning utifrÄn ett kulturellt perspektiv. BudgeteringnÀmndes under intervjun som ett viktigt planerings- och styrverktyg, och dÀrför valdesbudgetering i fallföretagets kinesiska dotterbolag som huvudomrÄde i denna studie.Syfte: Syftet med denna uppsats var att undersöka om utformning och implementering avbudgetering i ett kinesiskt dotterbolag som Àgs av ett svenskt moderbolag pÄverkas av denlokala kulturen.

Budgetering vid variationer: fallstudie av tvÄ företag

Budget Àr en företeelse som har funnits under en lÄng tid och begreppet har flera olika definitioner. Det Àr inte alltid det lÀttaste jobb som företag har framför sig nÀr de ska planera sin budget och speciellt inte om deras omgivning förÀndras pÄ grund av till exempel efterfrÄgan pÄ deras tjÀnst. DÀrför ansÄg jag det intressant att studera hur företag budgeterar nÀr det förekommer variationer i deras omgivning För att besvara syftet har tvÄ e-postintervjuer gjorts pÄ tvÄ olika företag som bedriver skidanlÀggning. De slutsatser som jag kunde dra av min undersökning var att företag pÄverkas av deras omgivning nÀr de budgeterar och att budgeten var nÄgot som de inte ville eller skulle klara sig utan. BÄda fallstudieföretagen ansÄg att uppföljningen med budgeten var viktigt eftersom denna gav underlag för nÀsta budget..

Ekonomistyrning i Internationella Organisationer - En fallstudie av Scania, Sony Ericsson och Tetra Pak

Syftet med denna studie Àr att beskriva och analysera hur svenska koncerner gÄr tillvÀga för att samordna ekonomistyrning i en internationell miljö. Studien utgÄr frÄn fallstudier av tre internationella koncerner, Scania, Sony Ericsson och Tetra Pak. Den teoretiska referensramen har tre hörn; organisatoriska synsÀtt gÀllande struktur, ekonomiska processer sÄ som budgetering och rapportering, samt informella processer rörande kultur och kommunikation. Studiens empiri bestÄr av primÀr- och sekundÀrdata vilket lÀmnats av respondenterna frÄn vÄra tre fallföretag.I resultatet har det framkommit att om en organisation ska kunna arbeta med en samordnad ekonomistyrning mÄste de informella processer samspela vÀl med de formella processerna..

Institutioner i kommunal budgetering ? existerar de?

Alla verksamheter Àr i behov av nÄgon form av kontroll och styrning. Ett verktyg som anvÀnds i sÄvÀl privat som offentlig sektor Àr budgeten, dÄ vanligtvis för ett Är. En svaghet som pÄtalas Àr den ettÄriga budgeteringen anses för kortsiktig. Ytterligare en svaghet med budgeteringen Àr att vid tillÀmpning sÄ uppnÄs inte alltid önskad effekt. Underliggande institutionella antaganden kommer att pÄverka budgeteringen.

Budgetering inom forskning och utveckling. En fallstudie av budgetprocessen vid AstraZeneca R&D

Bakgrund och problem: MÄnga företag satsar stora resurser pÄ forskning och utveckling, eftersom den verksamheten förvÀntas ge företaget konkurrens fördelar och möjlighet till lÄngsiktig överlevnad. För att kunna allokera resurser till olika projekt inom forskning och utveckling, behöver företagen anvÀnda sig av nÄgon form av ekonomistyrning ofta baserad pÄ budgetering. Att styra forsknings- och utvecklingsenheter Àr förknippade med svÄrigheter, dÄ det krÀvs flexibla lösningar för att hantera risker som uppstÄr i verksamheten. De risker som företagen tar Àr Àven kopplade till osÀkerhet angÄende projektens utfall och pÄverkar möjligheterna till att styra och kontrollera verksamheten.För att hantera de problem som uppstÄr vid styrning och budgetering av forskning och utveckling, Àr det viktigt att vara medveten om vilka dessa problem Àr. I denna uppsats ges beskrivningar pÄ vilka problem som Àr förknippade med budgetering av forskning och utveckling i sÄvÀl teorin som praktiken.

Budgetering inom lammproduktion : en jÀmförelse mellan lammproducenter och Agriwisesstandardkalkyl

For a company to get the best possible profitability, requires financial planning. Budgeting isa common tool in financial planning. For operating lamb producers, a planning program suchas Agriwise is a good tool. Individual lamb producers may change certain standard figureswithin the planning program to better correspond with reality of the individual cases. In thisway, lamb producers may plan according to which revenues and costs they may expect thenext period.

Budgetering inom offentliga verksamheter -En studie av Göteborgs Universitet och VÀstra Götalandsregionen

Problemformulering: 1. Hur gÄr budgetprocessen till i Göteborgs Universitet ochVÀstra Götalandsregionen?2. Hur hanterar Göteborgs Universitet och VÀstraGötalandsregionen över- och underskott?Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att analysera budgeteringsprocessen i tvÄoffentliga verksamheters organisatoriska enheter.

Allsvenska fotbollsklubbars budgetering : En flerfallsstudie kring styrning

Background: Swedish football clubs have lost their competitiveness both economically andgamely. The last time a Swedish team was represented in Champions League was 1999 and last season there were only 2 clubs with positive financial results in Allsvenskan. One factor that has not worked is budgeting where many clubs have budgeted too optimistic and thus not able to make positive results.Purpose: The purpose of this report is to review and analyze how the Swedish football clubs are working with their budgeting. The goal was to identify problems in their budgeting and to find solutions which can be used practically.Methodology: This report is a qualitative study consisting of a cross-sectional study of how Swedish football clubs are working on budgeting in 2014. Data collection has primarily consisted of interviews of budgetmakers in the clubs.

Ansvarsredovisning i BorÄs Stad ? begrÀnsning eller möjlighet?

Ansvarsredovisning Àr en modell som började figurera i den privata sektorn pÄ 1960-talet. Idag Àr begreppet vÀlkÀnt och vÀlanvÀnt inom de flesta stora företag, och ansvarsredovisning har börjat anvÀndas Àven i offentliga verksamheter. Den ekonomiska utgÄngspunkten i offentlig sektor ligger i budgetprocessen. Genom budget börjar man plantera ansvar i organisationen.Budget och budgetering kÀnner alla till som varit i kontakt med ekonomin inom organisationer, bÄde privata och offentliga. PÄ grund av den sÀrstÀllning budget och budgetering har inom offentlig verksamhet sammankopplas detta med ansvarsredovisning för att se hur handlingarna inom organisationen, utifrÄn budget, kan pÄverka de möjligheter och begrÀnsningar som kan ges.

Vilka företag vÀljer att tillÀmpa K2-reglerna? - En studie av utfallet

Bakgrund och problem: MÄnga företag satsar stora resurser pÄ forskning och utveckling, eftersom den verksamheten förvÀntas ge företaget konkurrens fördelar och möjlighet till lÄngsiktig överlevnad. För att kunna allokera resurser till olika projekt inom forskning och utveckling, behöver företagen anvÀnda sig av nÄgon form av ekonomistyrning ofta baserad pÄ budgetering. Att styra forsknings- och utvecklingsenheter Àr förknippade med svÄrigheter, dÄ det krÀvs flexibla lösningar för att hantera risker som uppstÄr i verksamheten. De risker som företagen tar Àr Àven kopplade till osÀkerhet angÄende projektens utfall och pÄverkar möjligheterna till att styra och kontrollera verksamheten.För att hantera de problem som uppstÄr vid styrning och budgetering av forskning och utveckling, Àr det viktigt att vara medveten om vilka dessa problem Àr. I denna uppsats ges beskrivningar pÄ vilka problem som Àr förknippade med budgetering av forskning och utveckling i sÄvÀl teorin som praktiken.

Tid för reflektion : Budgetens betydelse för tillverkningsföretag

Bakgrund och problem: Alla företag behöver en stark ekonomistyrning för att kunna konkurrera ute pÄ marknaden. Ekonomistyrning innebÀr att företag kan planera, följa upp och utvÀrdera olika rapporter. För att kunna göra detta behövs styrmedel som budget som innebÀr en ekonomisk handlingsplan som ska styra företaget mot ett visst mÄl. Senaste tiden har budgetens att vara eller icke vara diskuterats aktivt. UtifrÄn den kunskapen vill vi undersöka budgetens betydelse för tillverkningsföretag samt öka vÄr förstÄelse för Àmnet. Syfte: Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur tre företag i, inom tillverkningsbranschen i SmÄland arbetar med budgeten.

1 NĂ€sta sida ->